Een duurzame samenwerking

Colruyt Group streeft er sinds enkele jaren naar om het gebruik van fossiele brandstoffen in de winkels sterk te beperken. Daarvoor zet het voor de verwarming van de winkel in de eerste plaats in op warmterecuperatie van de koelinstallatie. Die wordt aangevuld met een warmtepomp wanneer dat nodig is. Het circuit van de koeling, warmterecuperatie en de warmtepompen is gevuld met een koudedrager (HTF): een warmteoverdrachtsvloeistof op basis van glycol die geproduceerd wordt door Proviron.

Vriesvlokpunt doorslaggevend

Een belangrijke reden waarom Colruyt Group voor glycol koudedragers van Proviron kiest, is de heldere en open communicatie over de productspecificaties zoals o.a. vriesvlokpunt, vriespunt, viscositeit, … ‘Wij houden uiteraard rekening met de vriestemperatuur maar ook met het vriesvlokpunt, omdat je dan exact weet wanneer de vloeistof in je installatie begint te kristalliseren’, zegt Alexandre Segers, projectingenieur bij Colruyt Group Technics. ‘Zodra kristallisatie op gang komt, kunnen er problemen ontstaan in onze koelmachines. Daarom wilden we het vriesvlokpunt kennen.’

‘De meeste leveranciers brengen enkel de vriestemperatuur in rekening. Dat Proviron ook het vriesvlokpunt vermeldt was voor ons een meerwaarde. Daarnaast is er ook de corrosiebescherming’, gaat Alexandre verder. ‘De brochures van Proviron vermelden corrosiesnelheden van materialen op basis van ASTM-tests. We hebben die corrosiewaarden vergeleken met die van de producten van andere leveranciers. En we weten dat we met de glycol-koudedrager van Proviron goed beschermd zijn tegen corrosie.’

Voedselveiligheid verzekerd

Voor Colruyt Group, die naast retailer ook zelf voedingsproducent is, is het uiteraard belangrijk dat voedselveiligheid gegarandeerd is. Proviron biedt een food grade aan voor zijn koudedragers en die mogen dus gebruikt worden in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt. ‘Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld Fine Food Meat, ons vleesverwerkingsbedrijf waar we food grade HTF’s nodig hebben’, zegt Alexandre. ‘Stel dat door een lek de warmteoverdrachtsvloeistof in contact komt met voedsel en we dat niet onmiddellijk zouden merken, dan blijft het veilig voor de consument.’

Proviron voegt ook kleur toe aan zijn koudedragers. Dat is geen evident proces omdat je niet zomaar elk pigment kunt gebruiken voor voedingstoepassingen. Voor Colruyt Group blijkt dat een interessante toegevoegde waarde. ‘Voornamelijk bij lekken is het op die manier snel duidelijk dat het geen gewoon water is en we er voorzichtig mee moeten omgaan, ook al is het geen gevaarlijk product.’

Dat ook het vriesvlokpunt beschikbaar was bij Proviron, terwijl de meeste leveranciers die term zelfs niet gebruiken, daar werd ik heel blij van.

foto proviron

Duidelijke data en uitstekende service

Ook op het vlak van dienstverlening is Colruyt Group tevreden. ‘Tot nu toe liep alles vlot. De Proviflow glycol warmteoverdrachtsvloeistof werd tot nu toe mooi op tijd en correct geleverd’, aldus Alexandre.

‘Het aankoopproces verliep vlot . We zijn de technische afdeling. Wij kopen niet zomaar een product, maar nemen weloverwogen beslissingen op basis van technische data. Ik vond het heel gemakkelijk dat alle data van de producten van Proviron samen met de prijzen beschikbaar waren in heel duidelijke tabellen waar ik alles vond wat ik maar nodig had. Dat het vriesvlokpunt zoals gezegd beschikbaar was, terwijl heel wat leveranciers die term zelfs niet gebruiken, daar werd ik heel blij van’, lacht hij.

Circulaire economie

Colruyt Group hecht net zoals Proviron heel veel belang aan duurzaamheid en de milieu-impact van zijn activiteiten. Samenwerken met een lokale, Belgische toeleverancier vereist natuurlijk minder transport, wat een positieve bijdrage is voor het milieu. En het laat beide partijen ook toe om kort op de bal spelen als dat nodig is.

Colruyt Group is één van de initiatiefnemers voor de ‘Green Deal Circulair Aankopen’, een initiatief dat de evolutie wil versnellen naar een circulaire economie waarin afval opnieuw grondstof wordt. Ook hierin past de filosofie van Proviron.

Na vijf tot tien jaar kan glycol in de koudedragers degraderen, waardoor de efficiëntie, corrosie- en vriesbescherming afneemt. Als we het water en de glycol daarna kunnen scheiden en de gebruikte glycol kunnen recupereren en opwaarderen, hebben we én geen afval meer én een duurzame grondstof.

Colruyt Group meent dat een samenwerking met de R&D-afdeling van Proviron nuttige resultaten kan opleveren. ‘Het is waardevol om de degradatie van de glycol in oudere installaties te monitoren, zegt Alexandre. Zo kunnen we samen verder inzetten op het vinden van nieuwe toepassingen voor de gebruikte glycol.

Het zit in het Proviron DNA om na te denken over de volledige levenscyclus bij het ontwikkelen van onze producten’, zegt Wim Michiels CEO van Proviron.

‘Wij zijn, naast de sowieso al heel aangename samenwerking met Colruyt Group, heel tevreden om met zo’n innovatieve partner te kunnen samenwerken’, zegt Wim verder. ‘Duurzaamheid en milieu-impact zijn belangrijk voor ons en daarin is Colruyt Group de perfecte match, omdat het net zoals Proviron inspanningen levert voor mens en milieu.’

Wij zijn, naast de sowieso al heel aangename samenwerking met Colruyt Group Technics, heel tevreden om met zo'n innovatieve partner te kunnen samenwerken.

Our website makes use of cookies and similar techniques to ensure you get the best experience.
Via our cookie policy we like to inform you. Please click OK to continue.