plassendale chemie

chemie, verbinding voor een duurzame toekomst

Op zaterdag 13 mei willen we je dan ook graag meenemen op deze trip, waar het heden en de toekomst samensmelten. ‘Plassendale chemie’ is de Oostendse industriezone voor chemische activiteiten. Op deze site werken 250 mensen waarvan 170 bij Proviron. Naast Proviron zijn op de site ook Evonik Silica Belgium, Ostend Basic Chemicals en waterbedrijf Farys gevestigd. Het installatiebedrijf Azteq staat in voor de werking van de zonnespiegel installatie. Met deze bedrijven op de site gaan we jullie tijdens onze opendeurdag tonen hoe wij helpen zorgen voor een duurzamere toekomst.

Oudenburgsestwg 100
8400 Oostende

duurtijd +/- 90 min

zaterdag 13 mei
13:30 – 16:00

een blik op een duurzame toekomst op één namiddag

Bij PROVIRON nemen we jullie mee naar de productie unit waar componenten voor ‘groene’ banden worden gemaakt. We vertellen jullie graag hoe we met zonne-energie stoom opwekken voor een deel van de fabriek en daarmee o.a. voedingsadditieven voor dierenvoeders maken die antibiotica reducerend werken. Heb je het graag nog iets meer trendy? Kom dan kennis maken met ons microalgen productiesysteem, die een gamechangers aan het worden is in de nieuwe voedings eiwittenswitch.

EVONIK is wereldwijd in meer dan 100 landen actief en bedient klanten uit heel verschillende branches zoals automotive, coatings, cosmetica, plastics en farma. Evonik Silica Belgium bv is een marktleider in speciaalchemie bestemd voor diverse sectoren, zoals voeding en gezondheid. De vestiging in Oostende is gespecialiseerd in silica-additieven voor tandpasta.

In de installatie van OSTEND BASIC CHEMICALS wordt sinds 1971 volcontinu ftaalzuuranhydride geproduceerd. Met een capaciteit van 100 000 ton per jaar is het één van de grootste installaties in Europa die basisgrondstoffen maakt voor polyesterpolyolen, weekmakers en polyesterharsen. De meest gebruikte toepassingen zijn isolatiepanelen in PUR, flexibele PVC producten en jachten.

FARYS is het jongste bedrijf op de site en is er sinds 2013 actief. Naast de rol van drinkwaterleverancier in Vlaanderen, is FARYS ook dienstverlener voor de industrie op het gebied van water op maat (proceswater, afvalwaterhergebruik, pompstations). Op de site in Oostende worden deze activiteiten op een unieke manier gebundeld. Uit het kanaal Brugge-Oostende wordt koel- en bluswater opgepompt voor de site. Daarnaast wordt het brakke kanaalwater behandeld tot gedemineraliseerd water met behulp van membraantechnologie en vervolgens geremineraliseerd tot drinkwater.  Het gedemineraliseerde water wordt tevens geleverd aan Evonik en verder behandeld tot ultrapuur water voor Proviron en OBC.

AZTEQ is de Vlaamse pioneer in industriele renewable energie. Op de site heeft het bedrijf een ‘thermal solar unit’ geïnstalleerd. De parabolische spiegels concentreren het zonlicht en verwarmen tot het centrale circuit met thermische olie op tot 400°.  The hitte wordt omgezet naar stoom, die over de site wordt gebruikt.

Our website makes use of cookies and similar techniques to ensure you get the best experience.
Via our cookie policy we like to inform you. Please click OK to continue.